Primul meu contact cu tradițiile rușilor lipoveni a fost în 2017 când, la invitația prietenilor noștri Alina și Alex, am petrecut Paștele împreună, la ei acasă, la Sarichoi.
În clipa în care am intrat în biserică am fost fascinat, am văzut numai căldura din privirea oamenilor la lumina lumânărilor. Am rămas impresionat de îndârjirea oamenilor în păstrarea tradițiilor străvechi.
Asta m-a legat și mai mult de zonă, iar împreună cu soția am achiziționat o casă din 1893 tradițional lipovenească pe care vrem să o restaurăm.
Prima cununie religioasă la ruși lipoveni a fost a surorii mele, unde totul s-a desfășurat conform tradițiilor.
Primul pas în ziua cununiei este îmbrăcatul miresei, care se face dimineața devreme. Se îmbracă mireasa și i se împletește părul într-o codiță cu o panglică albă. Mirii stau la slujbă urmând apoi cununia. Ei au o vestimentație specială, mireasa rochie albă legată la brâu, iar mirele poartă o rubașka, cămașă cu tunică, încinsă la brâu. Urmează ca fata să primească kicika (tichie care strânge părul la un loc). După ce i se despleteste coada împletită de mama înainte să plece de acasă, nașa îi împletește alte două codițe care unite într-un coc vor fi legate cu kicika. Totul va fi acoperit cu o marama, kaseak-ul și cu baticul.
Sunt nunți frumoase, cu oameni simpli la care voi reveni cu drag ori de câte ori voi avea ocazia.
Toate aceste obiceiuri ca multe altele, sunt păstrate cu sfințenie de lipoveni și asta îi face pe ei să fie un exemplu de conservare a valorilor și tradițiilor.
Citește și: Un altfel de weekend in pădure: Lavi & Alex
Foto & text: Marian Sterea