fbpx
Home Idei si sfaturi Aranjamente florale Tipuri de buchete de mireasă

Tipuri de buchete de mireasă

 Încă din antichitate, purtarea de buchete s-a dezvoltat ca o tradiție, miresele purtând un buchețel din verdețuri, usturoi și mirodenii pentru a alunga spiritele rele. În Grecia și Roma antică, mirii și miresele purtau ghirlande de lauri în jurul gâtului, simbolizând fertilitate, speranța și noi începuturi. Celticii pe de altă parte, foloseau buchete tradiționale ce cuprindeau ciulini de iederă și buruieni, și ghirlandele erau realizate din verdețuri și mirodenii puternic aromatice. Aceste tradiții s-au schimbat la căsătoria Prințului Albert cu Regina Victoria, eveniment care a marcat începutul unei mode noi, florile proaspete înlocuind ierburile și mirodeniile folosite anterior în buchetele de mireasă.

Mirese, deschideți-va orizonturile! Fiți îndrăznețe și alegeți un buchet care să vă reprezinte!

Top 6 cele mai uzuale tipuri de buchete:

  1. Buchetul compact

Reprezintă un mănunchi de formă rotundă de flori de dimensiuni aproximativ egale, aranjate la același nivel, legat strâns cu panglică. Au apărut prin anii 1300 și erau realizate din flori parfumate, fiind folosite inițial pentru a acoperi mirosurile neplăcute, de aici și numele în engleză de nosegay.

buchet clasic
  1. Buchetul clasic (Hand-tied)

Buchetul clasic este cel mai simplu model de buchet și reprezintă o grupare nestructurată de flori, legate liber cu o panglică. De aici și denumirea în engleză hand tied n.r. legat de mâna.

buchet mireasa
  1. Buchetul natural

Ultima tendința în materie de buchete de mireasă (și nu numai) este naturalul. Lumea se reorienteaza spre natură și bine fac pentru că florile nu sunt perfecte și nu sunt făcute să stea într-un glob perfect și tocmai asta le face atât de frumoase. Imperfecțiunea e frumoasă, asimetria e frumoasă, iar un buchet de mireasă făcut din flori naturale trebuie, prin definiție, să arate…natural 🙂

  1. Buchetul Biedermeier

Un buchet stilat în care se folosesc două sau mai multe tipuri de flori, aranjate strâns, în formă rotundă, pe straturi; cozile se îmbracă total sau parțial în panglică sau dantelă.

buchet biedermeier
  1. Buchetul cascadă

Un buchet perfect pentru o mireasă care dorește să scoată în evidență florile folosite. În acest buchet, florile “curg” ca o cascadă dintr-un punct fix (microfon) sau flexibil (buchet legat în mâna) și este un buchet cu impact teatral major. Este îndeosebi recomandat mireselor înalte, pentru nunți extrem de elegante, dar și pentru cele tradiționale.

buchet cascada
  1. Buchetul Posy

Deși trebuie să recunosc faptul că nu am știut exact cum să îl traduc, acest tip de buchet este folosit îndeosebi pentru domnișoarele de onoare și reprezintă un mănunchi rotund și mic de flori, ușor de ținut într-o mâna. Buchetul Posy se poate realiza în două stiluri: poate fi clasic, legat lejer și aparent nestructurat, sau formal, legat strâns și cu un design curat.

buchete domnisoare de onoare

Alte tipuri:

Buchete neconvenționale

De-a lungul timpului, dorința de noutate și continuă dezvoltare a designului floral, a dus la crearea altor tipuri de buchete, mai puțin folosite la noi, considerate nu doar de mine, ci probabil de multe dintre voi, mai neconvenționale.

Buchetul “glob” sau “sferă”

Este un aranjament floral în formă de sfera, ce se ține pe braț cu ajutorul unei panglici; acesta este un tip de buchet folosit cu precădere la domnișoare de onoare sau fetițele cu flori.

buchete flori

Buchetul compozit (glamelia)

Din punctul meu de vedere, acesta este unul din cele mai sofisticate buchete, buchetul compozit este un buchet realizat din zeci și/sau sute de petale de aceeași floare, legate împreună pentru a crea o singură floare mare. Este una din cele mai scumpe variante de buchet, datorită timpului de realizare foarte lung, însă reprezintă o alegere îndrăzneață și extrem de elegantă.

decor timisoara

Buchetul ținut pe braț

Este un tip de buchet folosit mai ales de miresele mai în vârstă, dar nu neapărat. Exprimă eleganță și este format din câteva flori lungi; se leagă cu o panglică simplă și este purtat pe braț.

buchete frumoase

Buchetul “coșuleț”

Este o varianta foarte rar întâlnită la noi și reprezintă aranjarea florilor într-un coșuleț realizat din diverse materiale. Acest tip de buchet este mai degrabă folosit în varianta de coșuleț pentru flower girls, coșulețul fiind umplut cu petale și/sau flori de mici dimensiuni.

cos flori

Buchetul accesoriu

Poate reprezenta un evantai, o poșetuță sau chiar o coroniță, realizate din flori fixate pe diverse structuri. Este o variantă mai neconvențională a unui buchet de mireasă, fiind mai degrabă un accesoriu și este cel mai adesea ales la noi în țară pentru cununia civilă.

decor timisoara

Buchetul “ballerina”

Este o variantă mai economică a unui buchet compact, compensând lipsa de flori prin alte materiale, cum ar fi tull, satin, dantelă, panglici, etc.

flori timisoara

Buchete construite/moderne

Categoric ar mai fi și alte stiluri de buchete ce le-am putea trece pe lista, de aceea am creat o categorie specială. Designerii florali vin întotdeauna cu idei noi așa că, mai jos, câteva buchete moderne, minimaliste, ca inspirație pentru cele mai curajoase dintre noi.

flori mirese

Acestea fiind spuse, deși primele 5 sunt cele mai uzuale (cel puțin la noi în țară), nu ne rămâne decât să te provocăm să încerci ceva”diferit”. Deci? Dacă ar fi să alegi buchetul perfect, care ar fi acela?

Text: Ruxandra Molin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Cum să îți planifici dimineața nunții

După luni și luni de pregătiri și planificări, sosește și Ziua Nunții. Toată lumea în jur îți spune...

8 întrebări esențiale pentru organizarea unei nunți în 2021

Nu mai este un secret pentru nimeni că industria nunților s-a schimbat enorm în...

10 tradiții ciudate de la nunți din întreaga lume

Cred că fiecare dintre noi cunoaștem anumite tradiții, mai mult sau mai puțin practicate în ziua nunții. De la furatul miresei,...

Imagine Timisoara Festival revine!

💎 După o primă ediție care a fost receptată extrem de entuziast de către comunitate în 2019, Imagine Timisoara Festival își continuă...

Tot ce trebuie să știi înainte să participi la un târg de specialitate

Înainte de a te lăsa influențat negativ de titluri de articole precum “Participarea la târguri ca expozant nu mai e rentabilă” sau...